Wat is de oplaad-dag

De oplaad-dag is een dag om (opnieuw) tijd en aandacht te besteden aan de invulling van jouw leven. Welke taken, rollen en verplichtingen heb je? Wat doe je graag in je vrije tijd? Hoeveel ruimte is er (niet)? Waar krijg je energie van? Je bent misschien op een punt beland waarop het zinvol is om opnieuw focus aan te brengen of in balans te komen.

Aan de hand van een (wisselend) dagprogramma met inspirerende opdrachten ga je aan de slag met jouw eigen welbevinden. De dag vindt plaats op een mooie locatie. Wij hopen dat jij je aan het einde van de dag positief gevoed voelt met nieuwe inzichten, nieuwe contacten en een nieuwe focus. Je gaat met een opgeladen en ontspannen gevoel weer naar huis.

Het programma is met zorg door ons samengesteld. Na slechts 1 dag zul je al merken dat je beter weet wat je wel en niet wil in je dagelijks leven en dat je zelfs een stap in de goede richting gaat zetten.

Programma:

We starten elke oplaad-dag met een korte kennismaking en een toelichting op het programma. Daarna volgen vier rondes van een uur, waarin we op verschillende manieren aan de slag gaan met het thema van die dag. We zorgen voor een lekkere lunch en sluiten om 16.00 uur af met een borrel en een hapje.

Ingrediënten:

We bieden drie keer per jaar een programma aan met een wisselende invulling. Vaste rondes zijn:

  • Naar buiten met een gerichte opdracht (een wandeling door de natuur), waarbij je die vragen krijgt, waar vaak geen aandacht voor is.
  • Een oefening waarbij je uitzoekt voor jezelf waarvan je energie krijgt en wat energie kost in werk/studie en privé waarbij je aan het denken gezet wordt en de dingen ook echt eens uitspreekt. Het geeft je inzicht in wat je wil en kan veranderen.

Afhankelijk van het thema, de periode in het jaar en de behoeftes zijn de volgende onderdelen denkbaar:

  • Bewegen op fijne en originele muziek, verzorgd door Manja Bakker, dansdocente. Een uur lang uit je hoofd door dansbewegingen met yoga elementen te ondergaan.
  • Een tastbare reminder maken voor jezelf onder begeleiding van Margreeth Ufkes, beeldend coach met een creatieve inslag.
  • Inzichtgevende oefeningen op het gebied van je eigen weerstand. Karin Ploegh (therapeut) maakt hierbij gebruik van oefeningen uit ACT. Je kunt denken aan mindfulness.
  • Opdrachten uit de positieve psychologie om een beter beeld te krijgen van je krachten, waarden, enthousiasmes en hoe hier meer ruimte voor kan zijn.

Opladen voor je zelf:

We organiseren 3 x per jaar de oplaad-dag waar je je individueel voor aan kunt melden. Uitgangspunt bij deze oplaad-dag is met anderen aan de slag met je eigen maar herkenbare onderwerpen. De oplaad-dagen van 2019 staan bij waar en wanneer.

Wil je na afloop van een oplaaddag nog eens terugkomen voor een individueel gesprek of traject, ben je van harte welkom. Anke heeft een coachpraktijk waar je terecht kunt om bijvoorbeeld de inzichten die je hebt opgedaan tijdens de oplaaddag concreter te maken en vervolgens duurzamer in te zetten.

Opladen met een groep:

Wanneer je juist graag met een groep bekenden (verjaardag/jubileum/oid) een dag met inspirerende opdrachten en activiteiten wil doorbrengen zijn er verschillende mogelijkheden. We kunnen in de voorbereiding samen bedenken welke invulling je wil geven aan de dag (deel) en op die manier een passend programma samenstellen.

Opladen op je werk:

Druk op je werk lijkt tegenwoordig de norm en onderzoek wijst uit dat het aantal mensen met een burn-out stijgt. Met name bij mensen die werken in het onderwijs en jonge werknemers komt een burn-out steeds vaker voor. Volgens Willem van Rhenen (hoogleraar en bedrijfsarts, zie het artikel van NRC.nl) is het helemaal niet normaal en zeker niet gezond dat er zo hard gewerkt moet worden. Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk dat je weet waar je, juist ook in je werk, energie van krijgt. Voor welke klussen en taken loop je warm en waar laad je van op?

Tijdens “opladen op je werk” maken we de balans op tussen je verschillende taken en werkzaamheden. Wat geeft je energie en waar loop je op leeg. Waar krijg je complimenten over en wat zou je graag willen bereiken? Hoe kun je ervoor zorgen dat je werk voor jou gezonder wordt?

De oplaad-dag vindt plaats op een mooie locatie waar we ook de natuur in kunnen. Er wordt voor koffie en thee en een lekkere lunch gezorgd. Je kunt je individueel aanmelden voor de oplaad-dag op je werk, maar ook met een aantal collega’s of met je team.

In overleg kunnen we met teams of collega’s een passende invulling van de dag aanbieden.

Positieve Psychologie

Wij zijn erg gecharmeerd van de positieve psychologie van de grondlegger Martin Seligman. Deze relatief nieuwe stroming gaat uit van de sterke kanten van de mens en van het stimuleren van positieve emoties. Onderzoek (Frederickson, 2009) toont aan dat het ervaren van positieve emoties, zoals bijvoorbeeld hoop, veerkracht, dankbaarheid en optimisme bijdraagt aan: een beter immuunsysteem, minder stress, en lagere bloeddruk, minder pijn, betere slaap en zelfs een langer leven.

Iedereen kan zijn positiviteitsratio verhogen en er meer controle over krijgen.

De geluksformule uit de positieve psychologie bestaat uit drie ingrediënten (A, B en C) waardoor mensen gelukkig worden (Bannink, 2009):

A.  De vrijheid om keuzes te maken die passen bij wie we zijn (Autonomie)
B.   Ons verbonden voelen met anderen (Betrokkenheid)
C.  Het idee hebben dat we goed zijn in wat we doen (Competentie)

In onze oplaad-dag hebben we daarom aandacht voor wat al goed gaat, waar je blij van wordt en waar je meer van wil. We werken in groepsverband aan onze eigen thema’s en er is gelegenheid om te delen en uit te wisselen.